Zelené zlato na juhu Talianska

pistácia

Pistácia sa dá kúpiť takmer v každom obchode, ale vedeli ste, že tá najvzácnejšia rastie práve na Sicílii? Sicília patrí v posledných rokoch k populárnym destináciám, kam často mieria aj slovenskí turisti. Málokto však pozná jej skryté poklady, ktoré majú svetovú hodnotu.

Jedným z nich sú pistácie pestované pod najväčšou činnou sopkou Európy, známe svojim žiarivo zeleným sfarbením a intenzívnou netradičnou chuťou, ktorá ich odlišuje od ostatných pistácií pestovaných v iných kútoch sveta.

Pistácia z Bronte známa aj ako „zelené zlato“ sa postupne stala novým symbolom tohto ostrova a preslávila ho ďaleko za hranicami Talianska.

Mozaika histórie, umenia a gastronómie

Na juhu Talianska leží najväčší stredomorský ostrov, Sicília. Možno ho poznáte z dnes už retro talianskeho krimiseriálu s pochmúrnou atmosférou. V skutočnosti je však Sicília mozaikou krásnej prírody a výnimočných chutí ale má aj iný prívlastok – „ostrov umenia.“ Sicília ponúka turistom ten správne namiešaný koktail bohatej histórie, nádherných pláží, prírodných atrakcií či kulinárskych zážitkov. Tento malý kúsok zeme ukrýva mnohé poklady. Okrem sicílskych pomarančov či kvalitných olív, sú to aj iné špeciality, ktorým sa darí v sopečnej pôde pod úpätím Etny, jedinej činnej sopky v Európe.

Sicília je miestom, kde sa stáročia stretali a prelínali rôzne kultúry. Tento malý kúsok pevniny toho počas uplynulých storočí zažil naozaj veľa. Počas viac ako dvoch tisícročí sa často ocitol v centre mocenských záujmov významných panovníkov. Ostrov bol podľa archeologických nálezov osídlený už v praveku. V staroveku sa Sicília stala pod rukami Grékov silným a hospodársky rozvinutým mestským štátom a to najmä pre svoje vychýrené olivy a víno.

Aj neskôr si Sicília udržala svoju atraktívnosť, či vďaka svojej strategickej polohe pre obchodníkov alebo vďaka osobitnej klíme, ktorá priala pestovaniu niektorých vzácnych plodín. Postupne ostrov obývali aj Rimania, Normani, Germáni, Arabi, Francúzi, ocitol sa tiež pod nadvládou Rakúska a Francúzska až napokon zaktovil v prístave pod talianskou vlajkou.

Svetový poklad na svahoch Etny

Etna, mesto, pistácia
Etna, najväčšia činná sopka v Európe

Sicília je plná kontrastov. A to nielen tých prírodných. Nájdete tu more aj skaly, olivové sady aj holé úpätia. Pestrofarebnosť Sicílie vás upúta aj pri potulkách v uličkách malebných historických miest, na miestnych trhoch alebo v reštauráciách a tavernách. Sicílska kuchyňa je vraj odlišná ako tá na talianskej pevnine. Viac čerpá z darov mora, ktoré ju obklopuje.

Každý región Talianska má svoje gastronomické špeciality a aspoň jednu kulinársku dominantu. Aká je tá sicílska? Okrem sladkých červených pomarančov, dozrievajúcich na slnkom zaliatych svahoch, ukrýva ostrov aj iné poklady. Malý zelený zázrak rastúci v nehostinných podmienkach, o ktorý sa s láskou starajú miestni ľudia. Pistácia (pistacchio) patrí k miestnym špecialitám, ktoré dotvárajú mozaiku sicílskej kuchyne.

V mestečku Bronte, vo východnej časti ostrova, pestujú miestni farmári tie najslávnejšie pistácie na svete. Pistácie z Bronte sú považované za najlepšie a najchutnejšie na svete. V Taliansku si vyslúžili označenie „zelené zlato.“ Čím je práve sicílska pistácia taká výnimočná?

Miestni farmári prisudzujú výnimočnú intenzívnu chuť práve kvalite a zloženiu pôdy v tejto lokalite. Tá je vďaka vulkanickej činnosti bohatá na soli a minerály, čo poskytuje pestovaným plodinám ten správny základ výživy.

Pistácie majú oválny tvar s ružovou šupkou, pod ktorou sa ukrýva jasne zelené jadro. Sladkastá chuť mierne chrumkavého jadra s nádychom slanosti a zemitosti je ešte zvýraznená tónmi aromatických olejov.

pistachios, eat, delicious

Zelený poklad vďačí za svoju osobitú chuť nielen vlastnostiam tunajšej pôdy, ale aj výnimočnej starostlivosti, ktorá sa pestovaniu pistácií v Bronte venuje. Od starostlivosti pri pestovaní, ktorá vyžaduje zabezpečenie dostatku slnka, živín v pôde, či vlahy až po samotný zber plodov, za všetkým stojí poctivá manuálna práca miestnych farmárov v náročných podmienkach.

Plody sa oberajú ručne jeden plod za druhým. Traduje sa, že len pot a slzy – ako súčasť tvrdej práce – sú zárukou tej pravej chuti pistachio verde di Bronte.

Úroda závisí predovšetkým od klimatických podmienok. Keď je dobrá sezóna blíži sa k jednému miliónu kilogramov. V globálnom porovnaní ide o menej ako 1% z celosvetovej produkcie pistácií.

Pistácia, ktorú pozná celý svet

Pistácie z Bronte získali popularitu po celom svete najmä potom, ako si miestna komunita farmárov v roku 2009 zaregistrovala ochrannú známku pôvodu na tento produkt. Pistacchio verde di Bronte sa tak stala skutočným pokladom. Postupne si táto pochúťka vytvorila významné meno v kulinárskych kruhoch, stala sa súčasťou jedálnička top svetových reštaurácií a cukrární. Bronte sa hrdo hlási k svojmu pokladu a víta turistov pri vstupe do mestečka symbolickou tabuľou.

Pistácie sú neodmysliteľnou súčasťou života a životného štýlu či miestnej kultúry a hlavným ťahúňom miestnej ekonomiky. Každoročne Bronte víta množstvo návštevníkov na tradičnom podujatí Bronte Pistachio festival, ktorý spája kultúrne tradície s gurmánskym zážitkom.

Bronte Pistacchio Festival

Nadšenci zeleného pokladu tu môžu ochutnať dobroty, ktoré majú spoločný základ – pistachio verde di Bronte. Pistácia sa s obľubou pridáva do slaných aj sladkých jedál. Výborne slúži ako základ pesta, či sladkých nátierok, ale svojou intenzívnou chuťou je vynikajúca aj do sladkého a slaného pečiva alebo ako základ rôznych dezertov a unikátnej sicílskej zmrzliny.

Sladký pistáciový krém z pistachio di Bronte nemá konkurenciu a osviežite s ním každý domáci dezert. Vďaka intenzívnej chuti stačí pridať len malé množstvo napríklad do krému na makrónky alebo zákusok a z obyčajného dezertu sa stane luxusný.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.